W dniach od 19 do 21 listopada 2008 w hali wystawienniczej przy ul. Centralnej 41A w Krakowie odbył się kompleks specjalistycznych imprez targowych, w skład którego wchodziły: 16. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 7. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD,
6. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®.
Na Targach swoją ofertę zaprezentowało ponad 300 wystawców z Polski i zagranicy. Gościliśmy specjalistów m.in. z Włoch, Niemiec, Szwecji, Austrii, Czech, Macedonii, Francji, Hiszpanii, Węgier i RPA. Licznie odwiedzający Targi goście branżowi (ponad 9.000 osób) mogli zapoznać się z ofertą wyeksponowaną na powierzchni ponad. 7 tys. m kw. ( 4 sektory wystawiennicze). 

          Atutem krakowskiej imprezy jest połączenie trzech segmentów branż: hotelarskiej, gastronomicznej oraz winiarskiej. Na wyodrębnionej powierzchni producenci i dystrybutorzy artykułów spożywczych oraz napojów już po raz siódmy zaprezentowali ofertę dla branży gastronomicznej. Natomiast Targi Wina ENOEXPO® w Krakowie to jedyna tego typu impreza w Polsce profesjonalnie poświęcona winom. Na Targach Wina, podczas licznych degustacji najlepszych gatunków win, można było nie tylko porównać oferty producentów i importerów, ale także poznać nowe marki i zawrzeć korzystne kontrakty handlowe. Dodatkowo Targom ENOEXPO® towarzyszyły specjalne szkolenia, seminaria branżowe oraz liczne prezentacje win, które pomogły zwiedzającym wzbogacić wiedzę na temat tego szlachetnego trunku
W tym roku w ramach Targów Wina ENOEXPO odbyły się m.in.: 

• Prezentacja nowych win węgierskich w Polsce – Vinum Primatis.
• Prezentacja win wyróżnionych nagrodami Grand Prix Magazynu Wino 2008.
• Prezentacja win firmy Polandia Sp. z o.o. „Gruzja kolebką winiarstwa” 

       Na targach nie zabrakło również wielu nowych atrakcji przygotowanych z myślą o gościach związanych zawodowo z sektorem HoReCa. 
       Nowością tegorocznej edycji Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® były pierwsze w Polsce Targi Oliwy, na których zaprezentowali się producenci oliwy i przetworów spożywczych z oliwek. Targi Oliwy stanowiły świetną okazją do nauczenia się sztuki degustacji i rozpoznawania jakości oliwy ze względu na jej różnorakie walory smakowe, a także poznania tajników jej wytwarzania, odkrycia zalet dietetycznych, zdrowotnych oraz wykorzystania w gastronomii.
W ramach Targów Oliwy włoską wyspę oliwną Isola dell’Olio zorganizowała firma ItaBo. Isola dell’Olio stanowiła bogactwo włoskiej tradycji i kultury uprawy oliwek oraz pozyskiwania z nich najwyższej jakości oliwy extra vergine i przetworów spożywczych. To szeroka oferta włoskich producentów, którzy zaprezentowali w Krakowie różnorodne gatunki oliwy extra vergine oraz specjały regionalne z oliwek.

        Niewątpliwą atrakcją Targów Oliwy było seminarium prowadzone przez Enrico Lupi, Prezesa Citta' dell'Olio, największego stowarzyszenia producentów oliwy we Włoszech:
„Oliwa z oliwek oraz oliwa extra vergine z oliwek: charakterystyka, jakość, walory zdrowotne i różnice względem pozostałych olejów roślinnych”

       Tradycyjnie Targom towarzyszył trzydniowy Festiwal Kulinarny, wraz z pokazami, konkursami kulinarnymi oraz barmańskimi. Stanowił on doskonałą okazję do podziwiania wspaniałych potraw przygotowywanych przez mistrzów kuchni. W tym roku na Festiwalu Kulinarnym swoje umiejętności zaprezentowali m.in: Joseph Seeletso, Marek Widomski, Teo Vafidis, Mirosław Drewniak, Jerzy Pasikowski, Zbigniew Kurleto.

W ramach Festiwalu Kulinarnego odbyły się:

• Konkurs dla kucharzy pod tytułem: „Wegetariańska Uczta z Oerlemans: dania bankietowo-cateringowe”
• Pokaz barmański w wykonaniu Stowarzyszenia Polskich Barmanów
• Pokaz kulinarny „Kraków modny, Kraków nowoczesny”
• Konkurs dla kucharzy krakowskich restauracji na temat: „Wariacje czekoladowe Królewskiego Miasta Krakowa”
• Pokaz parzenia herbaty przygotowany przez firmę Dilmah
• Pokaz kulinarny „Napoje i napitki czekoladowo-herbaciane”
• Konkurs carvingowy dla uczniów szkół gastronomicznych pod hasłem: „Arbuz, melon i inne owoce upiększające bufet”
• Pokaz kulinarny w wykonaniu członków SPKiC: „Nowoczesne sposoby podania potraw cateringowych”

       Targom towarzyszył również specjalny Program Lojalnościowy HORECA w postaci kart rabatowych, jest to jedyny projekt multipartnerski zorganizowany wyłącznie dla gości odwiedzających Targi HORECA/GASTROFOOD. Jedną z ważniejszych korzyści płynących z uczestnictwa w Programie Lojalnościowym HORECA jest unikalna Karta Rabatowa HORECA.

Posiadacz Karty Horeca mógł skorzystać z licznych przywilejów w czasie Targów HORECA/GASTROFOOD 2008, m.in.: preferencyjnych cen wstępu na Targi oraz specjalnych rabatów, ofert czy prezentów przygotowanych przez wystawców.

Katalog Targów HORECA® / GASTROFOOD / ENOEXPO® 2008  l pobierz>>>